بخش خدمات فنی

خدمات فنی در این بخش امور تخصصی کتابخانه، یعنی فراهم آوری و سازماندهی منابع موجود برای اشاعه مطلوب اطلاعات و امکان دسترسی به منابع مورد نیاز کاربران، در کمترین زمان ممکن به انجام می‏ رسد.

خدماتی که در این بخش برای ایجاد نظم در امور کتابخانه صورت می‏ گیرد عبارتند از:
مجموعه‌سازی: مجموعه سازی در کتابخانه از طریق خرید، اهدا و تولید انجام می‌شود. انواع مواد و منابع کتابخانه شامل کتاب، سند، نشریه، عکس، نقشه، پوستر، بروشور، تمبر، پلان، شیء سه بعدی، کهنه چاپ، منابع گویا، کتاب بریل، انواع لوح‌فشرده و ... است.
فهرستنویسی: فهرستنویسی، یعنی تهیه شناسنامه‌ی منابع موجود در کتابخانه، با هدف دسترسی آسان به منابع انجام می‏ شود. به این ترتیب می‏توان منابع را با عنوان، نام نویسنده، موضوع و ... جستجو و بازیابی کرد. بعد از بررسی منابع موجود،گرایش‌های موضوعی مورد نیاز مخاطبان،کسری‌های موضوعی مجموعه و .... منابع از جمله کتاب‏های خطی، نفیس، چاپ سنگی، مرجع، بزرگسالان و کودکان، منابع دیداری - شنیداری، نقشه‏ ها و ... در این بخش مطابق با قواعد و استانداردهای بین‌المللی و با استفاده از ابزارهای تخصصی مانند سرعنوان‏های موضوعی، فهرست مستند اسامی مشاهیر و مؤلفان و ... فهرستنویسی می‏شوند تا مخاطبان بتوانند به راحتی به منابع مورد نیاز خود دسترسی یابند.
رده بندی: منابع پس از فهرستنویسی، رده‌بندی می‌شوند. رده‌بندی روشی برای شماره‌گذاری و طبقه‌بندی منابع مختلف با توجه به موضوع آن‏ها است. در علم کتابداری چند نوع رده‌بندی وجود دارد.
در این کتابخانه از رده‏بندی دیویی استفاده می‌شود که موضوعات را به ده دسته و هر دسته را نیز به ده موضوع ریزتر و ... تقسیم می‏ کنند. به همین دلیل به رده‌بندی دهدهی معروف است.
برای منابع غیرکتابی هم از تلفیق دو رده‌بندی دیویی و روسو استفاده می‌شود. طبقه‌بندی‌ای که بتوان به هر منبع کد استاندارد خود را تخصیص داد.
ورود اطلاعات و چاپ کارت: اطلاعات فهرستنویسی و رده‌بندی شده هریک از منابع، وارد نرم‌افزار پایه‌ی مدیریت کتابخانه می‏ شوند. سپس کارت‏های فهرستنویسی چاپ می‏ شود. کارت‏ها پس از چاپ، از هم جدا شده، هر کارت در پوشش پلاستیکی قرار گرفته، با نظم الفبایی به صورت درهم‏کرد موضوعی، نویسنده و عنوان، در داخل برگه‏دان‏ها قرار می‌گیرند. به این کار، آماده سازی کارت گفته می‏شود.
آماده‌سازی منابع: هر منبع بعد از فهرستنویسی و رده‌بندی، آماده‌سازی می‏ شود؛ یعنی شماره‏ های رده‌بندی هر منبع را روی برچسب‏ ها و بارکدهای مخصوص چاپ می‌گیرند و روی عطف و پشت جلد می‏ چسبانند. سپس مهر مخصوص کتابخانه را بر آن می‏زنند. شماره ثبت هر یک از منابع که در کامپیوتر وارد شده، در بارکدهای مربوط قید ‏شده است. چنانچه منبع مربوط کتاب باشد، برگه‏ تاریخ برگشت، در آن چسبانده می‌شود. هر یک از منابع پس از انتقال به بخش‏های مربوط، در قفسه‏ های مخصوص جایگزین می‏ شوند.
کتاب‌های جدید هفته:
هر هفته لیست عناوین منابع جدید کتابخانه اعم از اهدایی و خریداری شده به همراه منابع، به بخش‌های مربوط ارسال می‌شوند. برای آگاهی اعضا از این عناوین، لیست و تصاویر آنها در شبکه‌های اجتماعی و سایت کتابخانه منتشر می‌شود.
اهدای کتاب به سایر مراکز:
با توجه به امکانات موجود، کتابخانه علاوه بر دریافت کتاب‌های اهدایی، کتاب‌های مازاد نیاز خود را نیز به مراکز مختلف اهدا می‌کند. درخواست مراکز یا کتابخانه‌ها برای دریافت کتاب‏های اهدایی بررسی می‌شود و با توجه به گنجایش و امکانات مرکز درخواست‌کننده، تعداد کتاب‌هایی که امکان اهدای آن‌ها میسر است تعیین شده و به آن مرکز اهدا می‌شوند.
 
ساعت کار:
شنبه تا چهارشنبه ۸ تا ۱۶
پنجشنبه ۸ تا ۱۲
تلفن: 7-22894004 داخلی 23 و 25
ایمیل: technical@hepl.ir