شرح خبر
 
تاریخ
1393/8/8
عنوان ساخت ربات‌های طوطی و انسان‌نما برای معالجه اوتیسم در کشور
متن
دبیر ستاد علوم و فناوری‌های شناختی از طرح تحریک عمقی مغز، ساخت ثبت‌کننده پوشیدنی سیگنال‌های مغزی، سامانه‌های رابط مغز و رایانه و ساخت ربات طوطی و ربات‌های انسان‌نما برای درمان مبتلایان به اوتیسم به عنوان برخی پروژه‌های پژوهشی مورد حمایت ستاد یاد کرد.

به گزارش خبرنگار علمی ایسنا دکتر کمال خرازی که در مراسم افتتاحیه سومین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی در سالن همایش‌های رازی سخن می‌گفت با اشاره به آغاز فعالیت ستاد علوم شناختی از دو سال پیش اظهار داشت: با این که در زمینه علوم شناختی تقریبا در ابتدای راهیم ولی در همین مدت کوتاه شاهد پیشرفت‌های محسوسی در این حوزه هستیم به طوری که رتبه جهانی ایران در زمینه تولید علم در حوزه علوم شناختی از رتبه 34 در سال 2012 به رتبه 26 در سال 2013 ارتقاء یافته است.

وی افزود: در سطح کشورهای منطقه نیز رتبه ایران از جایگاه سوم منطقه در سال 2012 به رتبه دوم در سال 2013 ارتقاء یافت .

خرازی با اشاره به رویکرد ستاد در حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی در زمینه علوم شناختی پروژه تحریک عمقی مغز (DBS)، پروژه FNIRS برای نقشه‌برداری مغز در سطح چهار کاناله سیستم ثبت کننده پوشیدنی سیگنال‌های مغزی، سیستم‌های BCI (رابط‌های مغز و رایانه) را از جمله پروژه‌های شاخص پژوهشی مورد حمایت ستاد عنوان کرد و گفت: علاوه بر این ستاد در زمینه تهیه آزمون‌های تخصصی شناختی از جمله آزمون حافظه و طراحی الگوهای بومی آموزش و پرورش شناختی هم فعالیت دارد.

خرازی در ادامه با اشاره به اهمیت راهبردی علوم و فناوری‌های شناختی که در کنار نانو فناوری اطلاعات و فناوری زیستی، فناوری‌های هم‌گرا را تشکیل می‌دهند، اظهار کرد: علوم و فناوری‌های شناختی یک علم سرحدی قرن بیست‌ویکم است که حوزه‌های مختلف از روان‌شناسی و علوم اعصاب تا فلسفه ذهن، هوش مصنوعی، شناخت اجتماعی و مردم‌شناسی را در برمی‌گیرد. علوم و فناوری‌های شناختی که قابلیت ویژه‌ای در توسعه به فناوری‌های کاربردی دارد میدان تعامل دانشمندان حوزه‌های مختلف و یکی از فناوری‌های راهبردی و اولویت‌دار در کشورهای مختلف جهان است.

وی پروژه مغز در آمریکا، پروژه مغز انسان در اروپا، ساخت واسط‌های مغز و ماشین که از پروژه‌های شاخص وزارت دفاع آمریکا است پروژه‌های تقویت سربازان با استفاده از سیستم‌های بیونیک، نوازندگی با سیگنال‌های مغزی را از جمله پروژه‌های تحقیقاتی شاخص کاربردی در زمینه علوم شناختی در دنیا عنوان کرد و گفت: بازار توانبخشی شناختی خصوصا در فضای مجازی به شدت در حال گسترش است به طوری که پیش‌بینی می‌شود حجم این خدمات تا سال 2020 از مرز شش میلیارد دلار بگذرد.

خرازی تحریک عمقی مغز برای کمک به مبتلایان دیستونیا و پارکینسون و سیستم‌های ترافزار را از جمله زمینه‌های قابل توجه خدمات علوم شناختی و عصبی عنوان کرد و گفت: در حوزه ترافزار چگونگی کنترل مغز حیوانات از طریق سیستم‌های رایانه‌ای متصل به مغز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

از برنامه‌های ستاد علوم شناختی برای جلب علاقه دانش‌آموزان به علوم اعصاب برگزاری مسابقات بک‌یارد برین در سطح دبیرستانهاست که طی آن دانش‌آموزان با کار گذاشتن الکترود در مغز سوسک حرکات آن را تحت کنترل می‌گیرند.














منبع خبر: خبرگزاری ایسنا
منبع