شرح خبر
 
تاریخ
1393/12/28
عنوان تغییر برای حال خوب
متن

سلامتنیوز: هر سال خانواده‌‌هایایرانی پیش از تحویل سال در کنار هم دعای تحویل سال را می‌خوانند و از پروردگار می‌خواهندحال‌شان را به بهترین حال تغییر دهد. حالا مردمانی کههر سال با خواندن این دعا از خداوند دگرگونی حال‌شان را به بهترین حال می‌خواهندچقدر برای این تغییر تلاش می‌کنند؟


اولین قدم برای تغییر تامل است

فرید براتی‌سده، معاون سابق درمان اعتیاد و حمایت‌هایاجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر: مهم‌ترین چیزی که در آن دعا به آن اشاره می‌کنیمقادربودن خداوند است برای ایجاد حال خوب؛ اگر مردم باور داشته باشند که با توکل وپشتیبانی خداوند از پس مشکلات‌شان برمی‌آیند دیگر برای کم کردن فشار مشکلات و اضطراب‌هایناشی از آن به مواد مخدر روی نمی‌آورند. تقویت معنویات یکی از راهکارهای قوی شدندر برابر مشکلات است. پس مهم‌ترین عامل ایجاد تغییر تامل و تفکر است. فرد بایدبتواند تامل کند که چه مشکلی دارد تا بتواند با آن مواجه شده و در صدد تغییر آنبرآید؛ معتادان در حال ترک به این تامل رسیده‌اند. آنها می‌گویند من با اعتیادمعلاوه بر خود، به خانواده و جامعه‌ام نیز آسیب می‌زنم بنابراین، تصمیم گرفته‌امترک و تغییر کنم. امیدوارم در سال آتی به این تامل نهتنها در حوزه اعتیاد بلکه در تمامی حوزه‌ها برسیم. پس از این تامل در خویشتن نوبتبه مسئولیت‌های مسئولان اجتماعی می‌رسد. آنها باید از اینکه در برهه‌ای و بهمناسبتی خاص درباره معضل اعتیاد صحبت کنند و بعد کنارش بگذارند فاصله بگیرند. بایدبرنامه‌ریزی اجتماعی وجود داشته باشد و پس از آن حتما تعهد به اجرای آن نیز وجوددشته باشد. درصورت داشتن برنامه‌ریزی دقیق و ملزم دانستن مسئولان به اجرای این تعهداتقطعا اتفاقات بهتری خواهد افتاد. امیدوارم سال بعد سالی پر از امید باشد که درسایه‌اش تمامی این امور محقق شود.



دگرگونی حال یعنی مطالبه‌گری اجتماعی

حسن موسوی‌چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران: درسال جدید برای رسیدن به تغییر نیازمند افزایش مسئولیت‌پذیری اجتماعی، کاهش آسیب‌هایاجتماعی، ارتقای شاخص‌های سلامت، کاهش جرائم آسیب‌های اجتماعی، سلامت خانواده به‌عنوانیکی از مهم‌ترین بنیان‌های اجتماعی و درنهایت زیادشدن محبت میان مردم که در سال‌هایاخیر بسیار کمرنگ شده هستیم. برای رسیدن به تمامی موارد مهم فوق در سال 94 نیازمندجدی گرفتن امور اجتماعی هستیم؛ باید زیربناهای اجتماعی بازنگری و اصلاح شود ومسئولان گمان نکنند زیربنا فقط شامل ماشین و کارخانه و سد و ساختمان و... است. اگرطوری این زیربنا اصلاح شود که فرد مطالبه‌گری اجتماعی داشته باشد آن‌وقت می‌توانگفت که حال‌مان به بهترین حال دگرگون شده است.



سالم رشدکردن حق هر کودک است

شیوا دولت‌آبادی، رئیس انجمن حمایت از کودکان: وقتی ماآرزو برای دگرگونی داریم باید بدانیم که کودکی به معنای دگرگونی، رشد و تغییر است.این بزرگ‌ترها هستند که باید موجبات بالندگی و رشد کودک را فراهم کنند و برای آنتلاش کنند. به تنهایی نمی‌توان خوشبخت بود، مجموعه‌ای از عوامل نیاز است. وقتی عده‌ایاز حقوق پایه‌ای برخوردار نیستند محکومند به خوشبخت نبودن! و این سبب می‌شودکودکان این خانواده‌ها احساس رضایت از زندگی نداشته باشند و حتی در آینده برایجامعه خود انسان‌هایی ناکارآمد باشند. کودکی که در شرایط نامطلوب رشد می‌کنداستعدادهایش شکوفا نمی‌شود؛ حق هر کودکی است که برای سالم رشدکردن و آموزش دیدنامکاناتی دراختیار داشته باشد و همه باید برای حل این مشکل کمک کنند چرا که او بهتنهایی نه خود مشکل است نه دلیل آن و نه از عهده‌اش بر می‌آید که به‌تنهایی آنمشکل را حل کند. البته در سال‌های اخیر خوشبختانه نگاه بهتر و عمیق‌تری به کودکانکار شده است که امیدوارم این نهادهای مردمی برای رشد و تعالی کودکان آسیب‌دیده کهشامل کودکان کار، کودکان مهاجر، کودکان حاشیه‌نشین و... است تلاش کنند و دولت همبا این نهادهای مردمی تعامل داشته باشد چراکه دولت به‌واسطه قدرت اجرایی و منابع مالی‌ایکه در اختیار دارد، می‌تواند کمک بزرگی در محقق شدن این مهم باشد.



انگ‌زدایی از مبتلایانبه ایدز

محبوبه‌حاج‌عبدالباقی، متخصص ایدز و بیماری‌های واگیر:برای ایجاد حال خوب در کشور به‌ویژه برای مبتلایان به ایدز، مهم‌ترین کار انگزدایی و حذف برچسب‌های بد از مبتلایان است. درست است که این بیماری از طریق جنسیمنتقل می‌شود اما دلیل بر این نیست که حتما بیماری که اچ.آی.وی مثبت دارد مرتکبعمل خلافی شده‌اند. این برچسب‌ها باعث می‌شود فرد زندگی راحتی نداشته باشد و بههمین دلیل سعی می‌کند بیماری‌اش را پنهان کند این پنهان‌کردن بیماری باعث می‌شودافراد بیشتری مبتلا شوند. مسئولان از طریق رسانه‌های مختلف نظیر مطبوعات، رادیو، تلویزیونو ... باید حساسیت به این بیماری را به حداقل برسانند و این فرهنگ ایجاد شود کهبسیاری از بیماران به‌ویژه خانم‌ها ناخواسته به آن مبتلا شده‌اند. از طرفی مردم همباید بدانند بی‌بندوباری و شرکت در هر میهمانی‌ ویژه وقتی افراد حاضر در آن را نمی‌شناسندمصداق آزادی و روشنفکری نیست
!



جدی‌گرفتن روانشناسی اجتماعی

مجید صفاری‌نیا، رئیس انجمن روانشناسان اجتماعی ایران:مهم‌ترین مشکل در روانشناسی اجتماعی این است که نگاه برخی از مسئولان به آن جدینیست. اولا در کشور امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در این رشته موجودنیست ثانیا در هیچ مکان دولتی از روا‌نشناسان اجتماعی استفاده نمی‌شود از مجلسگرفته تا وزارتخانه‌های مختلف؛ همه سازمان‌ها تا دلتان بخواهد پزشک، مهندس و...دارد اما، روانشناس اجتماعی خیر. این در حالی است که اکثر مشکلات ما ریشه درروانشناسی اجتماعی دارد. اما نگاه علمی در سازمان‌های اجرایی وجود ندارد؛ مشکلاتیاز قبیل اسیدپاشی، تجاوز، ترافیک، آلودگی هوا و ... همگی از مشکلاتی هستند کهروانشناسی اجتماعی برای آن راه‌حل دارد. اتفاقا در سال‌های اخیر مردم نیز به سمتروانشناسان آمده‌اند و مشکلات‌شان را با آنها در میان می‌گذارند اما، وقتی تغییر وحال خوب برای این حوزه رخ می‌دهد که روانشناسان اجتماعی جایگاه‌شان فقط و فقط در کلینیک‌هانباشد بلکه در آموزش و پرورش، در مجلس، در وزارتخانه‌ها و... باید از کارشناسان این حوزه استفاده شود تا شرایط فعلی با کمک آنان بهبود یابد.



رسمیت، هویت و شادی
امیرمحمود حریرچی، کارشناس مسائل جوانان: سلامت اجتماعی،تعریفی مشخص دارد. سلامت جامعه یعنی فرد خود را در جامعه می‌بیند و مهم این است کهجامعه به‌مثابه آینه چگونه فرد را نشان می‌دهد و فرد خود را در آن چگونه می‌بیند.فرد برای داشتن سلامت اجتماعی باید پیش از هر چیز به رسمیت شناخته شود و جامعه او راقبول و درک کند و پس از آن هویت اجتماعی داشته باشد و آخرین مورد شادبودن است.مسئولان باید با جوانان رفتارهایی داشته باشند که آنها احساس کنند مقبول جامعههستند و همچنین باید کاری کنند تا جوانان به هویت خود افتخار کنند. جوان امروزباید آگاهی سیاسی داشته باشد نه اینکه از همه چیز منع شود تا بتواند مسئولیتاجتماعی بپذیرد و در آخر مسئولان باید بتوانند موقعیت شادی ایجاد کنند نه اینکه باآن برخوردهای سلبی انجام دهند. جوان به ذات نیاز به شادی و عشق ورزیدن دارد. درسال جدید تغییر رفتار در این حوزه می‌تواند موجب سلامت اجتماعی شود.



خشکاندن ریشه‌های خشونت در مدارس

محمدرضا نیک‌نژاد- کارشناس آموزش و پرورش: در سال 93اتفاقات ناگواری در حوزه آموزش و پرورش رخ داد که مهم‌ترینش خشونت‌ها و مرگ آقایخشخاشی دبیر فیزیک بروجردی بود که امیدواریم این‌گونه اتفاقات در سال جدید رخ ندهدو زمینه‌های ایجاد این خشونت‌ها رفع شود . درحال حاضرمسئولان اعلام می‌کنند که بهازای هر 12 دانش‌آموز یک معلم داریم اما این درست نیست و خودم در کلاسم 38 دانش‌آموزدارم اما امیدوارم سازمان در زمینه شلوغی کلاس‌ها و کمبود نیرو فکری کند تا عدمارتباط درست بچه‌ها با درس و نداشتن انگیزه و بی‌انگیزگی معلم‌ها به‌دلیل مشکلاتمعیشتی و اقتصادی که به مشکلات بودجه برمی‌گردد، حل شود. آرزویی که برای سال جدیددارم این است که آموزش و پرورش به‌عنوان اولین گام بحث بودجه را سر وسامان دهد.البته ما انتظار نداریم که معجزه شود و بودجه آموزش و پرورش دو یا سه برابر شوداما گام‌هایی برداشته شود تا نتایج مثبتی شاهد باشیم.همه می‌دانیم که این اتفاقاتدر یک سال رخ نمی‌دهد اما ما می‌خواهیم بنیان‌هایی طراحی شود و رویکرد مثبتی را بهمعلم و دانش‌آموز و کل جامعه نشان دهد و این مهم‌ترین و بزرگ‌ترین نهاد دولتی بهسوی نقاط مثبتی قدم بردارد. به اعتقاد من مهم‌ترین گروهی که در این شرایط ضرر می‌کند،دانش‌آموزان هستند و درنهایت اگر آینده‌سازان ضرر ببینند و انگیزه‌ای نداشته باشندقطعا جامعه در سطح وسیع‌تری متوجه این آسیب می‌شود و همه شاهدیم که فضای بدیبرآموزش و پرورش حاکم است و امیدواریم که در سال آینده مسیر آموزش و پرورش هموارترشود. به اعتقاد من مجلس و دولت نمی‌توانند در تغییرات مثبت در آموزش و پرورش موثرباشند به این دلیل که اگر قرار بود تغییرات درستی رخ دهد در طول زمان‌هایی کهچندین دولت و مجلس سر کار بودند تغییر محسوسی را ندیدیم و امیدواریم در شرایط بهتررویکرد حاکمیت به آموزش و پرورش تغییر کند و ما بتوانیم ببینیم که نهادهای حاکمیتیبه آموزش و پرورش توجه کرده‌اند که اگر توجه نکند جامعه آسیب‌های جدی‌تری خواهددید .



هویت ما یعنیحفظ تاریخ

محیط طباطبایی، کارشناس میراث‌فرهنگی: در حوزه میراثفرهنگی تغییر نگاه مردم، دولت و کارشناسان آرزوی دیرینه ما در این سال و سال‌هایگذشته بوده است
. به‌راستی میراث فرهنگی و آثار تاریخیچه سهمی در زندگی ما دارند؟ آیا آنچه مربوط به ما یا مایملک ماست روزی عوض شده وبا چیزی دیگر جایگزین می‌شود و یا جاودانه هستند؟ آیا میراث‌فرهنگی یک امر فانتزیاست که باید راحت از کنار آن عبور کنیم یا تکیه‌گاهی است که می‌توانیم اشتباهاتمانرا با آن جبران کنیم؟ اگر مردم ما ارزش میراث‌فرهنگی و آن نقشی که در هویت بخشی ماایفا می‌کنند، درمی‌یافتند هیچ‌کس به بهانه پول خانه پدری خود را نمی‌فروخت و آنرا ویران نمی‌کرد تا بنای جدیدی جای آن بسازد! ما همه همان نگاهی که به شغل، خانهو وسایلمان داریم به شهر و آثار تاریخی خود نیز داریم و معتقدیم روزی باید جای خودرا به آثار جدیدتر بدهند. دولت‌ها اگر نوع نگاهش به میراث‌فرهنگی تغییر می‌کردمتوجه می‌شدند هویت و همه آن چیزی که انسان‌ها برای پایداری خود در این دنیا بداننیاز دارند در احترام و پاسداری گذشتگان نهفته است و ما شاهد تخریب و گودبرداریاین بناها به بهانه سود و ثروت نبودیم. اگر به میراث‌فرهنگی و تاریخی ارج ننهیمهمه ما، مانند تعدادی مسافر هستیم که همه چیزمان موقتی است و بر هیچ چیزمان نمیتوانیم تکیه کنیم. در ابتدای سال وقتی دعای «حول حالنا» را می‌خوانم از ایزد منان می‌خواهمبه یاد همه ما بیاورد که که هستیم و از کجا آمده‌ایم و بر شانه چه کسانی ایستادهایم! کشور ما کشور اسطوره‌هاست و تاریخی بربارتر از تاریخ سه هزار و پانصد سالهایرانی وجود ندارد. آن را قدر بدانیم و با حفظ آثار تاریخی جلوی نابودی و فراموشیآن را بگیریم. شاید روزی به جایی برسیم که بعد از تخریب و نابودی همه آثار تاریخیدیگر نتوانیم برای فرزندانمان توضیح بدهیم که کیستند و گذشتگانشان چه کسانی بوده‌اند!هویت ما یعنی حفظ تاریخ!



نیاز به دگرگونی مدیریتی داریم

سهیل معینی، رئیس انجمن باور: برای رسیدن به حال خوببرای معلولان عزیز به تغییر در دو بخش عمده نیازمندیم:اول اینکه باید مدیریت بهکلی تغییر کند و متحول شود. منظور فرد مشخصی نیست بلکه ساختار سازمانی باید تغییرکند و متحول شود و مورد دوم نیز تا حد زیادی وابسته به مورد اول است و آن این که رویکردهایکلی تغییر کند؛ به این معنا که مسئولان به جای سیستم‌های حمایتی و البته موقتی بهدنبال توانمندسازی معلولان باشند. الان آمارهای بسیاری می‌دهند که ما برای معلولاناین کارها را کرده‌ایم اما من که میان معلولان هستم می‌بینم این آمارها در زندگیآنان ملموس نیست. ضمن اینکه ما برای ارائه آمار قابل بررسی نیازمند به برنامه مدونو شاخص‌بندی شده هستیم که الان اصلا چنین برنامه‌ای وجود ندارد. هرکسی می‌آید یککاری می‌کند و آمار می‌دهد. باید یک برنامه وجود داشته باشد که بتوان از طریق آن،اقدام صورت گرفته را از نظر کیفی بررسی کرد نه این‌که بیایند تعدادی آمار بدهند و بگوینداز نظر کمی کار ما بسیار خوب است! اکنون سازمان یک برنامه پنج‌ساله شاخص‌بندی شدهندارد! این سازمان قطعا برای رسیدن به حال خوب نیازمند دگرگونی جدی در حوزهمدیریتی است. درنهایت نیز امیدوارم قانونی که برای سال 94 به مجلس می‌فرستیم به‌صورت کامل تصویب شود و مجلس نهایت همکاری را داشتهباشد و حتی اگر می‌تواند کمک بیشتری به معلولان کند. امیدواریم در سال آتی ایناتفاق‌ها بیفتد تا حال معلولان بهتر شود.



افزایش دانش زیست‌محیطی

محمد درویش- مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمانحفاظت محیط زیست: در سال 94 مهم‌ترین تغییریکه در حوزه محیط زیست می‌تواند رخ دهد و آن تغییر علت‌العلل و موجب دیگر تغییراتیاست که باید در این حوزه اتفاق بیفتد، تغییر در رفتار آدم‌ها با محیط زیست‌شاناست. مشکلات محیط زیست ما زمانی حل خواهد شد که شهروندان سواد محیط زیستی پیداکنند. فهم اکولوژیک و فهم بوم‌شناسی است که می‌تواند تغییرات علمی و عملی در حوزهمحیط زیست به وجود بیاورد. امیدواریم در سال آینده بحث محیط زیست در سبد خانوارهااولویت پیدا کند. این نهاد‌های آموزشی و رسانه‌ها هستند که می‌توانند چنین تغییریرا کلید بزنند. اگر این اتفاق بیفتد در بزنگاه‌های سیاسی مانند انتخابات مجلس و همچنینانتخابات ریاست‌جمهوری محیط زیست اولویت پیدا می‌کند و به‌عنوان شعار انتخاباتیمطرح می‌شود. این خود نویددهنده این است که قرار است توجه ویژه‌ای به محیط زیستشود چراکه، تخریب‌ها در حوزه محیط زیست که ما همچنان با آن دست به گریبان هستیم ازجانب تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان با انجام کارهای اشتباه و همچنین از جانب مردم بهدلیل نداشتن سواد محیط زیستی رخ می‌دهد. اگر در سال 94 مردم با خود عهد کنند کهرفتارشان با محیط زیست را تغییر دهند مهم‌ترین اتفاق در این حوزه رخ داده است.چراکه این تغییر باعث می‌شود در رفتار مسئولان و تصمیم‌گیران نیز تغییر به وجودبیاید.



سهم مساوی زنان و مردان در سیاست

فاطمه راکعی، فعال زنان: از ایزد منان در آستانه این سالجدید همراه با آرزوی سلامتی و خیر و برکت برای همه ایرانیان، توفیق روزافزون برایهمه فعالان حوزه زنان را مسئلت دارم. امیدوارم همه مسئولان این حوزه در دولتی کهبا نام تدبیر و امید نامگذاری شده است در کنار احزاب و سمن‌ها بتوانند ارتقای جایگاهاجتماعی زنان را آن‌طور که شایسته زن امروز ایرانی است تحقق ببخشند.بررسی آماری تعداد نمایندگان زن در ادوار 9گانه مجلسنشان از آن دارد که میانگین سهم زنان از کرسی‌های مجلس از 3 درصد فراتر نمی‌رود.این درحالی است که نیمی از جمعیت کشور را بانوان تشکیل می‌دهند. هرچند در ارزیابی ریشه‌هایا موانع موجود بر سر راه حضور بیشتر زنان درعرصه سیاست و تصمیم‌سازی‌ها عواملمختلفی از سوی فعالان و کارشناسان سیاسی مطرح می‌شود یا برای برون‌رفت از اینوضعیت نیز راهکارها و پیشنهادهای متفاوتی بیان شده است، اما همه در اینکه تعدادزنان در مجلس و کابینه دولت با وزن جمعیت جامعه زنان تناسبی ندارد، اتفاق نظردارند و تأکید می‌کنند افزایش آماری حضور زنان در این حوزه‌ها ضرورتی اساسی است. شهیندختمولاوردی، معاونت امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری هم خبر داده است که طی نامه‌ایبه مجمع تشخیص مصلحت نظام خواستار آن شده که تدابیری اتخاذ شود تا مسیر افزایشتدریجی زنان در مجلس و شوراهای شهر هموار شود. نکته نهفته در چنین نامه‌ای این نگرشرا تقویت می‌کند که اصلاح سازوکارهای انتخاباتی، می‌تواند به حضور پرشمارترنمایندگان زن منجر شود. امیدواریم با این تلاش و مساعدت خانم مولاوردی این زمینهایجاد شود و بتوانیم به آرمان‌هایی که سال‌هاست در ذهن داریم که شامل تلطیف فضایسیاسی است دست یابیم. در سال‌های گذشته به‌ویژه در دولت قبل کشور با بحران‌هاییمواجه شد که یکی از راه‌های برون‌رفت از این بحران‌ها نیت خیرخواهانه زنان واستفاده از توانایی آنها در اداره امور کشور است که امیدوارم با تدوین و تصویبقانونی این سهم بتوانیم شاهد حضور پررنگ‌تر زنان در کرسی‌های تصمیم‌گیری باشیم.



بیمارستان‌محوری را کنار بگذاریم

سیامک مره‌صدق، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس: برایرسیدن به حال خوب نیازمند تغییراتی عمده هستیم؛ تغییراتی نظیر کنار گذاشتنبیمارستان‌محوری و در مقابل تقویت عمل‌های سرپایی، کنار گذاشتن درمان‌گری و در عوضترویج سلامتی از همه مهم‌تر فاصله گرفتن از پزشک محوری. در هیچ کجای دنیا تمامیکارهای درمانی را پزشکان انجام نمی‌دهند. باید توانایی تیم پیراپزشکی را بالا برد.این امر موجب تسریع کارها و همچنین صرفه‌جویی در هزینه‌هامی‌شود. یک دیگر از تغییرهای لازم اهمیت طرح تمام وقتی پزشکان است. وقتی یک پزشکدر دو بیمارستان دولتی، در یک درمانگاه خیریه و در پنج بیمارستان خصوصی کار می‌کندو برخی روزها هم در مطبش بیماران را ویزیت می‌کند مشخص است که آن کارآیی لازم راندارد. از طرفی دیگر باید به مردم شیوه درست زیستن را آموخت و دیدگاه وزارت بهداشتسلامت محور باشد. اقتصاد مقاومتی نیز در حوزه بهداشت زمانی اتفاق می‌افتد که پزشکواسطه میان داروخانه و بیماران، تجهیزات پزشکی و... نباشد. تمام موارد فوق طیبرنامه‌ای طولانی‌مدت و ده‌ساله می‌تواند بهداشت را به وضعیتی مطلوب برساند امااین امر قطعا در یک سال رخ نمی‌دهد. اگر بخواهیم معطوف به برنامه‌های یک‌سالهباشیم، وزارت بهداشت در یک سال فعالیتش عملکرد هرچند کاملا قابل قبولی نداشته اماروند مثبتی را طی کرده است و به‌راحتی نمره خوب را می‌توان به آن داد.













منبع خبر: سلامت نیوز


منبع