شرح خبر
 
تاریخ
1393/9/2
عنوان آن‌چه در پایان جشنواره کتابخانه‌های خانگی گذشت
متن
در آخرین روز هفته کتاب، برگزیدگان سومین جشنواره کتابخانه‌های خانگی (مجتمع‌های مسکونی) در تالار ایوان شمس معرفی شدند.

به گزارش ایسنا، سومین جشنواره کتابخانه‌های خانگی با حضور احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برزین ضرغامی، دبیر ستاد هفته کتاب و مدیر کل ارشاد استان تهران، مصطفی رحماندوست، مجید درخشانی و جمعی از نویسندگان و فعالان عرصه کتاب برگزار شد.

سیدعباس صالحی در این جشنواره با اشاره به اهمیت وجود کتابخانه در مجتمع‌های مسکونی و کارکرد کتاب در این فضاها گفت : « کتابخانه‌های خانگی ریشه در سنت و تاریخ ما دارند. بعد از اسلام کتابخانه‌های مساجد، کتابخانه‌های حکومتی مانند بیت‌الحکمه‌ها و کتابخانه‌های آموزشکده‌ها شکل گرفتند. در دوره نزدیک به معاصر هم کتابخانه‌هایی به وجود آمدند که بیشتر بر مبنای دل‌مشغولی شخصی ساخته شدند و بعد ویژگی امانت دادن و داد و ستد کتاب به آن‌ها اضافه شد.»

معاون فرهنگی وزارت ارشاد با اشاره به کارکردهای این کتابخانه‌ها اظهار کرد: «کتابخانه‌های شخصی نوعی امکان مشاوره و راهنمای کتاب را فراهم می‌کردند، چرا که موسسان آن‌ها به ره‌جویان کتاب کمک می‌کردند کتاب موردنظرشان را پیدا کنند. ضمن اینکه این کتابخانه‌ها پاتوق فرهنگی محسوب می‌شدند و محلی برای گپ و گفت کتاب‌دوستان بودند. کارکرد دیگر کتابخانه‌های خانگی، ایجاد گنجینه‌ای برای حفظ نسخه‌های نفیس بود که از فرهنگ مکتوب محافظت می‌کرد.»

صالحی با بیان اینکه امروز بر تعداد این کارکردها اضافه شده است گفت:«ایجاد کتابخانه‌های خانگی در حال حاضر به معنی توسعه مدنی فضاهای فرهنگی است که اتفاق مهمی محسوب می‌شود. ضمن اینکه این اتفاق یک فرصت‌سازی برای کنش‌های اجتماعی کودکان، نوجوانان و جوانان است. اگر بخواهیم نسل آینده، سالم باشند باید این فرصت را ایجاد کنیم.»

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: « سالم‌ترین و ایمن‌ترین نوع کنش اجتماعی مبتنی بر کتاب است. کتابخانه‌های خانگی فرصتی را فراهم می‌کنند تا نسل آینده نسلی درون‌گرا نباشد و بتواند به عنوان کنش‌گر اجتماعی فعال ظاهر شود.»

صالحی در ادامه به مزیت دیگر کتابخانه‌های خانگی اشاره کرد و گفت : «در زمانه‌ای که آدم‌ها از هم فاصله گرفته‌اند و گاهی بهانه‌ای برای ایجاد ارتباط با یکدیگر پیدا نمی‌کنند، وجود یک کتابخانه در مجتمع مسکونی یا محله باعث می‌شود بیگانگی افراد با یکدیگر نقش ببازد و کتاب نخ رشته ارتباط آدمها با هم باشد. این کتابخانه‌ها با ابتکارات شخصی و انگیزه‌های درونی شکل می‌گیرند و می‌توانند مبدا خیلی از تحولات فرهنگی باشند.»

احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، نیز در این مراسم اظهار کرد: «فعالیت‌های این‌چنینی خودجوش است و عقبه دولتی ندارد، اما سابقه کهن و دیرپایی در محله‌ها دارد. شهرسازی جدید شرایط اجتماعی را هم تغییر داده و آسیب‌هایی هم به وجود آمده است.»

او اضافه کرد:«در همه دنیا تجربه‌های برای مدیریت فضاهای مدرن وجود دارد. کتابخانه می‌تواند در این شرایط کارکرد اجتماعی داشته باشد چرا که کتاب می‌تواند انسجام‌بخش باشد و انسان‌ها را به هم نزدیک کند.»

مسجدجامعی با بیان اینکه کتابخانه محلی برای گسترش علم و دانایی است اظهار کرد : « دانایی باعث ایجاد نشاط و شادی می‌شود و این چیزی است که جامعه ما واقعا به آن احتیاج دارد. کتاب پیوندی بین افراد ایجاد می‌کند که استوار است و این نکته‌ای است که تمدن ما مبتنی بر آن است.»

این عضور شورای شهر تهران در پایان ابراز امیدواری کرد «شرایطی ایجاد شود که ساخت کتابخانه در مجتمع‌های مسکونی و شهرک‌ها الزامی شود، روزی به نام ناشران به تقویم اضافه شود و امکان دسترسی ارزان به کتاب ممکن شود.»

فریدون عموزاده خلیلی، رییس هیات‌مدیره انجمن ناشران و نویسندگان کودک و نوجوان، نیز اظهار کرد:«این روزها رسانه‌های دیگر وارد عرصه شده‌اند و فضای اجتماعی را در سیطره خود درآورده‌اند و این باعث شده عده‌ای نگران از بین رفتن کتاب‌های کاغذی باشند. با این حال بر اساس آمارهایی که در دنیا وجود دارد کتاب هنوز جایگاه خودش را حفظ کرده است.»

عموزاده خلیلی با اشاره به لزوم ایجاد کتابخانه‌های خانگی گفت : « دنیای امروز ما به سمت فردگرایی حرکت می‌کند، رسانه‌های جدید آدم‌ها را تنهاتر از قبل کردند و علاوه بر آن، روحیه همیاری و همبستگی را تضعیف کردند. در چنین زمانه‌ای که فرصت فکر کردن به جمع و مشارکت را نداریم، داشتن کتابخانه خانگی می‌تواند ما را امیدوار کند.»

او اضافه کرد:«استفاده از کتابخانه‌های خانگی علاوه بر تقویت روحیه جمعی، خبر از وجود اعتماد عمومی می‌دهد که جامعه امروز ما واقعا به آن نیاز دارد. کتاب این ظرفیت را دارد که اعتماد و همبستگی عمومی را تقویت کند و تنها روشی است که می‌تواند به لایه‌های پایینی اجتماع هم نفوذ کند.»

سومین جشنواره کتابخانه‌های خانگی با معرفی 10 برگزیده موسس کتابخانه خانگی در شهرها و روستاهای مختلف کشور به کار خود پایان داد. برگزیدگان از میان 56 کتابخانه‌های که در جشنواره شرکت کرده و 20 کتابخانه‌ای که به مرحله دوم داوری راه پیدا کرده بودند انتخاب شدند.













منبع خبرپ: خبرگزاری ایسنا
منبع